Dokumentumaink | Támogatóink | Partnereink | KapcsolatKutyás terápia az idősek otthonában


Az emberi öregedés egyrészt a test működésében és felépítésében, másrészt a személy alkalmazkodásában bekövetkezett változások együttese. Nemcsak a test szerkezet és működése változik meg, hanem az embernek a társadalomban elfoglalt helyzete, a környezetbe való beilleszkedése is módosul. Átalakul az érzékelés és a mozgásképesség is. Idős korban a személyiség rugalmassága és az új iránti fogékonyságának igénye csökken. Az idős ember nehezebben változtat, jobban ragaszkodik megszokott dolgaihoz, tárgyaihoz, a megszokott személyekhez, lakóhelyéhez, stb. A személyiség egyes sajátosságai markánsabbá, sarkosabbá válnak. A rövid távú emlékezet gyengül, a tanulási készség és az érdeklődés csökken illetve szelektívebbé válik. Az idősödő szervezetben mindezek mellé testi betegségek is társulnak, a szervezet bioritmusa megváltozik, alvászavar is jellemző. A szedett gyógyszerek mellékhatásai miatt gyakrabban léphetnek fel tudatzavarok, szív- és keringési zavarok. A kor előrehaladtával a szociális kapcsolatok beszűkülnek, a családi kapcsolatok meglazulnak, megváltoznak. Az addigi aktív életmód elsorvad, az örömforrások megfogyatkoznak, ennek következtében gyakoribb a depresszió.

A kutyás terápia célja

Az idős személy egészségi állapotának fenntartása, egészségi állapotában bekövetkező romlás megállítása, lelassítása. Az idős ember aktivitásának fenntartása, mellyel megelőzhetők a mentális zavarok kialakulásai. Az egyéni aktivitás minőségének és mennyiségének növelése, az életút feldolgozásában való segítség. A szociális kapcsolatok beszűkülésének megakadályozása, a feleslegesség érzésének csökkentése, a kommunikáció fejlesztése. Az idős ember szellemi-fizikai-lelki aktivitásának megtartása, karbantartása.

Várható eredmények

Az idő emberek a terápiák során megismerik és megszeretik a kutyát. Fizikai-, mentális állapotuk stabilizálódik. A kutya motiváció mozgásra, sétára. Csökken a hospitalizáció, a depresszió, a szorongó idősek feloldódnak. A kutya felkelti érdeklődésüket, figyelmüket, társas kapcsolataik kiszélesednek, nyitottabbakká, elfogadóbbakká válnak. a kutya jelenléte őszinte reakciókat, érzelmeket, gesztusokat vált ki.