Dokumentumaink | Támogatóink | Partnereink | KapcsolatKutyás terápia a gyakorlatban


Tudjuk, hogy az egészségi állapot nagymértékben függ az interperszonális kapcsolatoktól.

A kutya fontos lehet a gyermek személyiségfejlődésében. Egyrészt kedvező hatással van a gyermek szociális és érzelmi fejlődésére, másrészt úgy tűnik, hogy a kutyával való interakciók elősegítik a helyes társas viselkedés elsajátítását, s így javítják a gyermek közösségbe való beilleszkedésének készségét. Stresszhelyzetben érzelmi támaszként használhatják a kutyát, ami így jelentős stressz csökkentő tényezővé válhat. A kutyával való rendszeres kapcsolat segíti a gyermek identitásfejlődését és a társas kapcsolatok elsajátítását. Ezek miatt a pozitív tulajdonságok miatt elmondhatjuk, hogy a kutya társaságában felnövő gyermek nyitottabb, kommunikatívabb, talpraesettebb felnőtté válhat, aki barátságosan és megértően közeledik majd embertársai felé.

Érzelmi és szociális támaszként a kutya közreműködhet nem csak a gyermekek, de a felnőttek pszichés állapotának karbantartásában is.

A kutyatartás - tehát a kutyával való rendszeres kapcsolat - hosszú távon mindenképpen tompítja a stresszhelyzetek okozta negatív hatásokat.

A kutya képes ráhangolódni az emberre, átvenni a hangulatát, figyelni rá, olyannyira, hogy az már vigasztaló lehet egy szomorú egyén számára. Kimutatható, hogy a kutyával való szeretetteljes kapcsolat gátolja például az idős emberek magány és depresszió okozta testi és szellemi leépülését is. 

A kutyával való terápiás foglalkozás növeli, erősíti az egyének társas viselkedésre való törekvését, így hatékonyan gátolja, lassítja például az időskori leépülési folyamatot. A terápiás és fejlesztő foglalkozások során sikerrel alkalmazhatók a terápiás kutyák értelmileg akadályozott felnőtteknél csakúgy, mint súlyos tanulási problémákkal küzdő gyermekeknél.

Az eredmények azt mutatják, hogy a kutya - mint motiváló ágens, mint szociális facilitátor - elősegíti a sérült személyek figyelmének fókuszálás a fejlesztő feladatra, s a terapeutával való intenzívebb együttműködésre motiválta őket. A beteg gondolatati a kutya eltereli a fájdalomról, a szenvedésről, és ami a legfontosabb, amire az embertársaink képtelenek, a betegségtudatról.

Ha egy sérült ember mellett kutya van, a többi ember is bátrabban lép oda hozzá, teremt kapcsolatot. Az állat okot ad a közeledésre és az emberek képesek minden távolságtartás nélkül, fesztelenül elbeszélgetni a gazdával, esetenként a kutyával.

Így a kutya kommunikációs kapcsolatot teremt olyan emberek között, akik egyébként szó nélkül mentek volna el egymás mellett.