Dokumentumaink | Támogatóink | Partnereink | KapcsolatA kutyás terápia alkalmazási területei


A kutya a terápiákon való jelenlétével és aktív közreműködésével sokoldalú hatást gyakorol a gyermekek és felnőttek egész személyiségére.

Mint személyiségfejlesztő tényező hatással van a gyermekek szociális-, érzelmi-, értelmi-, akarati képességének fejlődésére.

A kutyával rendszeresen kapcsolatot tartó gyermekek konfliktuskezelési képessége jobb, mint társaiké, s empatikus készségük is javul. A kutyával való kapcsolat elősegíti a társas kapcsolatok kialakulását, csökkenti a hospitalizációt, javítja az egyén önértékelését.

A kutya motiváló erő, akinek a közreműködésével a különböző feladatok elvégzése egyfajta szórakozás, fejlesztő kikapcsolódás.

A kutya segítséget nyújt a pszichoterápiában résztvevő egyénnek, oly módon, hogy áthidalja a kommunikációs szakadékot a terápiát végző szakember és az egyén között.

A kutya elősegíti a gyermekek figyelemkoncentrációját az elvégzendő feladatra, így a jobban és tartósan figyelő, tanulásra, cselekvésre jobban motivált gyermekek nagyobb előrehaladást érnek el a képességfejlődés terén.

A kutyás terápián a természetes mozgások elsajátításával javul a terápiában résztvevő gyermekek mozgásállapota, kommunikációs készsége, értelmi képessége.

A kutyával együtt töltött idő fokozza a sérült gyermek kommunikáció és beszédfejlődését, mely megnyilvánulhat a kontaktusteremtésben, a kommunikációban is.

A kutya közelsége a szükséges támogatást nyújtja a hiányos képességek, adottságok kibontakozásához a fejlesztésben.