Dokumentumaink | Támogatóink | Partnereink | Kapcsolat











Miért éppen a kutya?


"Könnyű belátni ezt, ha végiggondoljuk, miféle feladatokra alkalmazza az ember a kutyát.... Manapság a legelterjedtebb a házőrzőkön kívül a családi kutya, amelyeket kedvtelésből, érzelmi szükségletből tartunk. Használjuk őket személyvédelemre, vakvezetőnek, mozgássérültek segítésére, ez utóbbiak felszedik a földre esett fémpénzt, felveszik és leteszik a telefont, fel- vagy lekapcsolják a villanyt, tárgyakat hoznak-visznek a gazda kérésének engedelmeskedve. Sok kutyát valamilyen, az embernek kívánatos vagy éppen nemkívánatos tárgynak, vagy éppen az embereknek a keresésére tanítanak be. A mentőkutyák, a bomba- és drogkereső kutyák, az elbújt embert, a sérülteket és halottakat felderítő kutyák hasznos segítői a rendőröknek és a katasztrófaelhárítóknak.... mérgeskígyók jelzésére is kutyákat használnak... Bonyolultabb feladatot látnak el nagyon sikeresen a gazdájuk közeledő epilepsziás rohamát vagy a bőrrák bizonyos fajtáját jelző kutyák. Az orvosi gyakorlatban is sokféleképpen hívják segítségül a kutyákat, s itt nemcsak a gyógyszertárak kísérleti állataira vagy a sebészeti műtétek gyakorlására szolgáló alanyokra gondolok - rájuk a legkevésbé szívesen -, hanem a terápiás kutyákra.

Ezek olyan állatok, amelyeket arra tanítanak, hogy békével tűrjék idegen személyek simogatását, ölelgetését, és még akkor se kapjanak oda, ha egy óvatlan kéz fájdalmat okoz nekik. Az ilyen kutyákat rendszeresen viszik idősek otthonaiba, árvaházakba, mivel tudományosan is bizonyított tény, hogy az állatok simogatása, ölelgetése sokat javít az otthonok lakóinak lelkiállapotán.

Az embernek egész életében szüksége van a simogatásra, az ölelgetésre, ezek a gesztusok serkentik az agyi endorfinoknak, a bonyolult szociális szabályzórendszerek meghatározó vegyületeinek a termelését. Az agyban felszabaduló endorfinoknak fontos szerepük van a jó közérzet kialakításában.

A terápiás kutyákkal foglalkozó idős emberek kevésbé hajlamosak a depresszióra, javul a kerengési rendszerük, helyreáll a vérnyomásuk, sőt még az élettartamuk is kimutathatóan nő.

Nem említettem még a különböző sportkutyákat....És nem hagyjuk ki a cirkuszban, filmen szereplő kutyákat sem....Bármennyit viccelődnek rajta a humoristák, az ölebek ugyanolyan hasznosak mint a terápiás kutyák.....

A felsorolás bizonyára nem teljes, nem is törekedtem erre, csupán azt szerettem volna bemutatni, hogy a kutyával kötött "szövetségből" miféle hasznot húz az ember.

Nincs még egy olyan háziasított állatunk, amely ennyiféle célra lenne alkalmas. ....."

Csányi Vilmos

Ebből a megközelítésből a kutyák alkalmasnak minősülnek a terápiás munkára is. Hosszú, az emberrel közös evolúciós útját követve bizton állíthatjuk azt, hogy magas fokú empátiára és megértésre tettek szert az emberi gesztikuláció és arckifejezés terén.

Ez lehet az egyik oka annak, hogy napjainkban egyre inkább használatossá válik az állatasszisztált terápia.