Dokumentumaink | Támogatóink | Partnereink | KapcsolatVissza ide: Videógaléria >>

Csodakutyák Debrecenben!

A Csodakutya Alapítvány célja állatasszisztált terápiás fejlesztés biztosítása sérült, súlyosan-, halmozottan sérült gyermekeknek és fiatal felnőtteknek számára. Ebből az alkalomból péntek délután, valamint szombaton délelőtt a Csodakutya Alapítvány ismét családi délelőttöt szervez, melynek célja a figyelemfelhívás.

A családi napokon lesznek kedves, vizsgázott, terápiás Csodakutyák és felvezetőik. Arcfestés, vásár, ZsákbaKutya, kiállítás a terápiapiákon készült fotókból, sok-sok meglepetés és természetesen kutyázás minden mennyiségben. A terápiás fejlesztés elengedhetetlen ahhoz, hogy a hátrányos helyzetű, sérült emberek teljesebb életet élhessenek. Ha önellátásuk javul, kommunikációjuk fejlődik, emberi kapcsolataik pozitívan változnak, hasznosabb tagjaivá válnak a társadalomnak, kevésbé szorulnak segítségre, életminőségük javul. A terápián részt vevők az elsajátított ismereteiket máskor is alkalmazzák. Nyitottabbakká váltak, nyugodtabbak, figyelemkoncentrációjuk javul, szókincsük bővül. Mozgásuk, figyelmük fejlődik. Önállóbbakká válnak. Türelmesebbek, kitartásuk fokozódik. A kutya hatására társaik iránt nyitottabbakká válnak, elfogadóbbak és figyelmesebbek lesznek.

A terápiák során önállóságuk fokozódik, társas kapcsolataik fejlődnek, szocializációjuk javul. Társas kapcsolataik javulnak, szocializációjuk pozitívan változik, figyelmük fejlődik, érdeklődőbbek, együttműködőbbek, önállóbb életvezetésre képesebbek. Hazánkban közel fél millió a fogyatékkal élő gyermekek száma több mint 70 %-a hátrányos helyzetű családban, vagy állami gondozásban él így nincs semmilyen lehetőségük az egyéni fejlesztésre. A Csodakutya Alapítvány 2009 óta segít terápiás kutyáival a fogyatékos gyermekek fejlesztésében. Az idei tanévben már 7 intézményben közel 250 értelmileg akadályozott, tanulásban akadályozott, autizmus spektrumzavarral élő és súlyosan-, halmozottan sérült kisgyermek és fiatal felnőtt részesül e speciális fejlesztésben a Csodakutyák közreműködésével.

A HajdúPress fotóriportere, Miskolczi Janó a pénteki programra el is látogatott, íme a rendezvényen készült videó!

2013.07.26.