Dokumentumaink | Támogatóink | Partnereink | KapcsolatVissza ide: Hírek >>

Egyéni fejlesztés

Csodakutya Állatasszisztált Fejlesztő Foglalkozások kicsiknek- és nagyoknak!


 

Csodakutya Állatasszisztált Fejlesztő Foglalkozások kicsiknek- és nagyoknak!

Általános tájékoztató

A Csodakutya Állatasszisztált Terápiás Közhasznú Alapítvány több, mint 250 ép, beteg, sérült, testi- és érzékszervi fogyatékos, halmozottan sérült, sajátos nevelési igényű, hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű gyermek és felnőtt állatasszisztált terápián való részvételét teszi lehetővé. Kitartó és csodákkal szegélyezett több, mint öt éves munkánk eredményeképp immár hét intézményben segíthetjük önkéntes tevékenység keretei között több mint 250 sérült gyermek és fiatal fejlesztését. Nyolc vizsgázott terápiás kutya- felvezető párosunkkal, és több mint húsz önkéntesünkkel elhivatottságnak és kötelességnek érezzük a sérült gyermekek fejlesztésének támogatását.

Önkéntes tevékenységünkért cserébe olyan apró csodáknak lehetünk részesei, melyek egy életre meghatározzák egy gyermek fejlődésének irányát és ütemét, amely gondolkodásunkat, életfelfogásunkat is folyamatosan alakítja. A terápiák során a változás szemmel látható. A koordináltabb mozgás, járni- és beszélni tanulás, a társas viselkedési normák megértése és betartása, az értelmi- és érzelmi intelligencia fejlődése, a rég elveszített, vagy ki sem alakult motiváció- a terápiás kutya új reményt ad a gyermekek családjainak.

A kutya kedvéért a gyermekek együttműködőbbek. Bátorságot merítenek bundás barátaiktól, nekik köszönhetően olyan dolgokat is megtesznek örömmel, melyekre már sokan úgy gondolták, nem lesznek képesek sem fizikailag, sem pedig szellemileg.

Több mint öt éves - sérült és halmozottan sérült gyermekek között szerzett tapasztalat mellett most lehetőség nyílik intézményi keretek közül kilépve, egyéni Csodakutya fejlesztő foglalkozásokon is részt venni!

Kik jelentkezését várjuk?
Mindazoknak, akiknek számít gyermekük jelene- jövője és szeretnék, hogy csemetéjük speciális állatasszisztált:
• általános vagy célzott tehetségfejlesztésben,
• érzelmi – és értelmi fejlesztésben,
• mozgásfejlesztésben,
• általános mentálhigiéniás fejlesztésben vegyen részt.
Szeretettel várjuk azokat is, akik eddig tartottak a kutyáktól, de most szeretnének úrrá lenni félelmeiken speciális segítséggel és terápiás kutyákkal.

Manapság kell garancia. Nálunk mik is ezek?
• A foglalkozásokat a Csodakutya Alapítvány tapasztalt fejlesztőpedagógusa, pszichológusa vezeti,
• a Kassai Irodaházban található akadálymentes,
• minőségi fejlesztő játékokkal felszerelt fejlesztő szoba,
• vizsgázott, stabil, tapasztalt és megbízható terápiás kutyák
(27/2009. SzMM rendelet szerint a terápiás párosok tanusítványa ellenőrízhető a www.matesze.hu oldalon.)

Mennyiben ad többet, mint más fejlesztő foglalkozás?
Többéves szakmai tapasztalat és számos leírás támasztja alá: az állatasszisztált fejlesztés során a gyermekek sokkal nyitottabbak, motiváltabbak. Magát a fejlesztést nem mint feladathelyzetet élik meg, hanem mint egy közös és jókedvű foglalkozást négylábú barátaikkal. A kutya kedvéért azok a gyermekek is teljesítenek, akik addig nem, vagy alig.

Szülők az állatasszisztált foglalkozásokról:
„A gyermek rögtön rajzolt egy elképzelt kutyáról egy színes képet, s ebben az a csodálatos, hogy eddig csak fekete-fehérben rajzolt mindent, s most nagy örömmel színezte.”
„Eddig nem álltak az állatok gyermekem érdeklődésének középpontjában, idegenkedett még az érintésüktől is. Jó érzés volt látni, hogy azonnal beszélt magáról Zsöminek, simogatta, látszott, hogy rögtön a szívébe zárta a kutyust.”
„Nagyon ritkán, nagyon nehezen lehet rávenni az olvasásra, Zsömi kérésére szinte gondolkodás nélkül olvasni kezdett.”
„Halmozottan sérült gyermekem Dömével tette meg az első lépéseit”

Első találkozás:
Az első alkalommal előzetes telefonos egyeztetés alapján a Kassai Irodaházban található iroda- és fejlesztő szobában találkozhat a gyermek szülője/ gondviselője a Csodakutya Alapítvány fejlesztőpedagógusával, pszichológusával és Fábiánné Mile Alízzal Alapítvány kuratóriumi elnökével, valamint egy vizsgázott terápiás segítő kutyussal.

Az első találkozónak több célja is van.
• Egyrészt a gyermek szülője megismerkedhet a későbbi fejlesztést végző két- és négylábúakkal, és viszont.
• Másrészről egy kötetlen beszélgetés alkalmával egyeztetjük a későbbi irányokat, amely mellett folyik a fejlesztés. Fontos, hogy amennyiben a gyermek rendelkezik szakértői véleménnyel, azt a szülő hozza magával és adja át tanulmányozás céljából a fejlesztőpedagógusnak, pszichológusnak.

A fejlesztés menete/ üteme:
Az első találkozás után egyeztetünk, hogy csoportos, vagy egyéni foglalkozásban kívánnak részesülni. Ezután az esetleges szakértői vélemény- és az egyéni felmérésünk alapján kidolgozunk egy fejlesztési tervet, meghatározzuk a célokat mindkét oldalról. A fejlesztés menete mindenkor a gyermek fejlődését kell, hogy szolgálja, annak differenciált, életkori sajátosságokra építő fejlesztését minden esetben a gyermek érdekeit szem előtt tartva végezzük.

Míg a gyermek a foglalkozáson tartózkodik…
Míg gyermekük fejlesztő foglalkozáson tartózkodik, addig Ön kényelmesen, a légkondicionált hallban töltheti el az idejét. A gyermek biztonságérzete, és a fejlesztés sikeressége érdekében a szülő/ gondviselő minden alkalommal az épületen belül várja gyermekét. Az irodaházban kiépített kert, fedett dohányzóhelyiség, büfé, illetve kávéautomata található annak érdekében, hogy Ön kényelmesen várakozhasson, míg gyermeke állatasszisztált terápiás fejlesztésben részesül.

Hol található a Fejlesztő szoba?
A Csodakutya Iroda és Fejlesztő Szoba Debrecenben a Kassai út 129. szám alatt található, a Kassai Irodaház 3. emeletének 320- as irodájában. (Az épület akadálymentesített.)
Az Irodaház saját, ingyenes parkolóval és kamerával őrzött belső kerékpártárolóval is rendelkezik. Könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel: 2, 2/A, 3, 3/A- s tollival, 24, 24Y, 22, 22Y autóbuszokkal.Mikor zajlik a fejlesztés és mennyi ideig tart?
A fejlesztés pontos idejét és időintervallumát előzetesen a szülővel egyeztetjük, annak minden esetben a gyermek fejlesztésének érdekeivel párhuzamban kell lenni. A foglalkozások javasolt időtartama 30- 45 perc, és ajánlott a heti rendszeresség (legalább hetente egy alkalom) pontos betartása a siker érdekében.

Mennyibe kerül mindez?
A Csodakutya Állatasszisztált Terápiás Közhasznú Alapítvány alapító okiratában megfogalmazott célunk: „ép, beteg, sérült, testi- és érzékszervi fogyatékos, halmozottan sérült, sajátos nevelési igényű, hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek, fiatalok és felnőttek állatasszisztált terápián való részvételének támogatása.”.
Hogy minél többen részesülhessenek a speciális és szakszerű állatasszisztált fejlesztésben a Csodakutya Alapítvány a 30-45 perces terápiás foglalkozásokat támogatja. A 2-18 éves gyermekek, fiatalok részére az állatasszisztált terápiás fejelsztő foglalkozások költsége, az Ön által fizetendő összeg 4.000,- Ft/ fő /alkalom. Az első találkozás, a megbeszélés ingyenes!
Fontos hangsúlyozni, hogy az állatasszisztált foglalkozások ellenértékével Ön az Alapítványunkat támogatja, s ezzel több súlyosan, halmozottan sérült nehéz anyagi körülmények között élő gyermek és fiatal állatasszisztált terápiájához járul hozzá.

Időpontegyeztetésre várjuk hívását, forduljon hozzánk bizalommal!

Csodakutya Állatasszisztált Terápiás Közhasznú Alapítvány
+36 20 352 10 15
csodakutya@gmail.com
 

2015.03.20.