Dokumentumaink | Támogatóink | Partnereink | KapcsolatVissza ide: Rólunk írták >>

Napi Ász

Az állatokkal szívesen játszunk, babusgatjuk, simogatjuk őket, közben talán magunk is érezzük, hogy csodát tesznek. Ám ez ma már nemcsak érzés, bizonyított tény: az állatterápia a világon mindenhol meggyőző eredményeket produkál. A Csodakutya Állatasszisztált Terápiás Közhasznú Alapítvány elnöke, Fábiánné Mile Alíz is meg van arról győződve, hogy kutyái sokat tudnak segíteni, hiszen már két éve négylábúakkal gyógyítják a beteg gyermekeket és felnőtteket.

Hazánkban a lovas terápia is népszerű, de külföldön delfinek, nyulak, sőt még hüllők is részt vesznek a különleges kezelésekben. Azt is megfigyelték például, hogy a doromboló macska 20 százalékkal csökkenti a vérnyomást, szellemi fogyatékosoknál például egy egyszerű akvárium is nyugtató hatással van.
A Viktória Lovas Klub ügyvezetője Lendvai Gábor a legmegindítóbb eredménynek azt tartja, amikor egy mozgássérült gyermek, aki előtte, csak járógép segítségével közlekedett, fél év elteltével már futott.
- Az egyik legjobb lovunk, Vitéz tudja, hogy másképp kell bánnia egy beteg gyermekkel. Például rögtön megáll, ha azt érzi, hogy valamelyik kicsi nem biztos a mozgásában. Sok szeretet adnak egymásnak az állatok és az apróságok. Ez az igazán varázslatos ebben – mondta lapunknak Gábor.
Döme heti 10 órában dolgozik, mégsem megerőltető számára, játéknak fogja fel. Az aranyos eb, kérésre ugat és sípoltatja a labdáját. Annyira figyelmes, hogy már azt is tudja, hogy a terápiára érkezők jobb vagy épp bal kezesek-e. Az egy éves szertelen, fiatal Lili tőle próbál tanulni, bár még fiatal, már most tudni lehet, hogy remek terápiás eb lesz belőle.
- Hosszú folyamat része, míg a kiválasztott kutyusokból, képzett terápiás eb lesz – kezdte Fábiánné Mile Alíz. – Nem feltétlenül a négylábú fajtája a lényeg, vagy az, hogy fajtatiszta legyen. Az a fontos, hogy a lehető legtöbb helyzetet elviselje és ne reagáljon agresszívan, még akkor sem, ha esetleg egy kerekes szék véletlenül átmegy a farkán. Ezek az állatok puszta jelenlétükkel is gyógyítanak. Nagyon megható látni, amikor egy értelmileg akadályozott kisgyermek láthatóan kommunikál az állattal, vagy az ő kedvéért a fejlesztő pedagógussal. Olyan szülők is megkerestek minket, akiknek gyógyíthatatlan beteg a fiatal felnőtt gyermekük. Természetesen azt ők is tudják, hogy drasztikusan nem lehet változtatni ezen az állapoton, de ebben a helyzetben az a tudat is határtalan boldogságot okoz, hogy 1-2 évvel több ideig lehetnek a szerettükkel. Meggyőződésem, hogy a kutyusuknak köszönhetően meghosszabbítható az élet – mondta Alíz, aki munkatársaival idősek otthonát, iskolákat járják, hogy az ebekkel segítenek a rászorulókon. - Nekem nincs gyermekem – folytatta Alíz – De a három kutyával teljes lett a családom, jó látni nap mint nap, ahogy csodát tesznek…

2009. nov. 19. csüt.