Dokumentumaink | Támogatóink | Partnereink | KapcsolatVissza ide: Rólunk írták >>

Közös munka, közös öröm - Csodakutyák a sérült gyerekekért

Tiszaújvárosi KRÓNIKA - 2013. március 7. - Tiszaújváros hetilapja

"Egy mozgássérült kisgyerek a kutya bundájába kapaszkodva teszi meg élete első lépését. Egy agysérült kislány tenyerét odaigazítják a békés labrador pacsijához, s a gyerek arcán boldog mosoly terül szét. Egy autista kisfiú, aki régebben csak visítással tudta kifejezni érzelmeit, átszellemülten beletúrja arcát a kutya bundájába. Efféle képek követik egymást a Csodakutya Alapítvány kisfilmjén, amely a munkájuk legsikeresebb pillanatait örökíti meg.
Ezekért a pillanatokért érdemes dolgozni! – mondják az alapítvány önkéntesként dolgozó munkatársai, akik gondosan képzett kutyáikkal rendszeresen meglátogatják a sérült gyerekeket és felnőtteket, s az állatok közreműködésével próbálnak kis csodákat tenni. Mosolyra késztetni, tettekre biztatni, pozitív érzéseket elővarázsolni....

... A kutyaterápia alkalmazása az Éltes Mátyás Iskolában is régi vágya a gyógypedagógusoknak, mely most valóra vált. A debreceni Csodakutya Állatasszisztált Terápiás Közhasznú Alapítvány munkatársai hétvégén egy képzést tartottak a pedagógusoknak, hogy megismertessék velük a terápia főbb elemeit, és felkészítsék őket a kutyákkal tartott foglalkozások tudatos szervezésére. A hét elejétől pedig indult az ismerkedés és közös munka Golyóval és gazdájával, a tiszaújvárosi Szabó Tündével.
- Másfél éve járunk Debrecenbe a kutyaiskolába, hogy Golyó megkapja azt a képzést, ami alkalmassá teszi a gyerekekkel való közös munkára. A segítő kutyának végtelenül türelmesnek, békésnek kell lennie, és minden helyzetben követnie kell az utasításokat. A foglalkozások szervezésénél az is szempont, hogy ne csak a gyerekek, a kutya is jól érezze magát, hiszen túl sok stressz hatásra az állat ugyanúgy kiéghet, mint az ember. A kutyaterápiás foglalkozásokon mi az állat felvezetői vagyunk, a célokat és feladatokat a gyógypedagógusok határozzák meg. Ezért is fontos a szoros együttműködés közöttünk.
- Nagy öröm, hogy sikerült elérnünk, a mi gyerekeink is élvezhessék a kutyaterápia jótékony hatásait – mondta Kovács-Balog Imréné, az iskola szakmai vezetője. – E régi tervünk megvalósulását a Napraforgó Alapítvány és a Csodakutya Alapítvány segítette.
- Tevékenységünk jelenleg 250 gyereket érint – tette hozzá Fábiánné Mile Aliz, a Csodakutya Alapítvány elnöke. – Magyarországon még nem eléggé közismert a kutyaterápia, pedig bizonyított tény, hogy sok területen hasznos és sikeres fejlesztő hatással bír. Nyolc kutyánkkal és húsz önkéntesünkkel azért dolgozunk, hogy minél több sérült gyerekhez eljuthasson ez az eredményes módszer, mely érzelmi és értelmi képességeket fejlesztő hatása mellett egyfajta szociális katalizátorként is működik. A kutyával úgy kell viselkedni, mint egy társsal. Odafigyelni rá, gyengéden közeledni hozzá, szeretettel simogatni, s akkor a közös munka egyben közös örömforrás is lesz.
A csodakutyák és gazdáik sok boldog pillanatot megélnek a gyerekek között, de a fennmaradásért is folyamatosan dolgozniuk kell. Aki támogatni szeretné tevékenységüket, adója egy százalékával hozzájárulhat sikereikhez. Adószámuk: 18998083-1-09.
(Az alapítványról bővebb információkat a www.csodakutya.hu oldalon olvashatnak.) "


Írta: Tokaji Edit

2013. 03. 07.