Dokumentumaink | Támogatóink | Partnereink | KapcsolatVissza ide: Rólunk írták >>

Csodakutyák a halmozottan sérült gyermekek fejlesztéséért

Bemutató terápiával egybekötött tájékoztatón vehettek részt az érdeklődők a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Intézményben. A Csodakutya Alapítvány elnöke Fábiánné Mile Alíz és munkatársa Döme tolmácsolásában ismerhették meg a résztvevők a terápiás kutyák mindenapjait és a Csodakutya Alapítványt.

A terápiás foglalkozás keretein belül ezúttal az intézményben található Tündérkert kis lakói a súlyosan, halmozottan sérült fejlesztő iskolai ellátásban részesülő gyermekek fejlesztésére került sor Döme segítségével.

Miért fontos a kutyás terápia?

A vendégek láthatták, hogyan ösztönzi a kutya puszta jelenléte mozgásra, beszédre a gyerekeket, és hogy milyen szívesen hajtják végre közösen a feladatokat. Egy kutya pórázon sétáltatása bárki számára egyszerű feladatnak tűnhet, de ezeknél a gyerekeknél évekig tartó komoly munka eredménye. A gyerekek nemcsak a mozgás-, illetve beszédfejlesztésben kapnak segítséget a terápia során a kutyától, hanem a szocializációt is elősegíti jelenléte, így például megtanulják az üdvözlés, búcsúzás alapvető szabályait is. Hiszen melyik gyerek ne üdvözölné szívesen Dömét a szeretetreméltó, okos Golden retrievert.

A foglalkozáson a gyerekek a kutyához kapcsolódó mondókákat, dalokat is elsajátítják a gyógypedagógusok segítségével, hiszen az állat jelenléte motiválja őket. A pedagógus és a terápiás kutyavezető együttműködésével tehát egy olyan fejlesztési terv készülhet, amely segít ezeknek a gyerekeknek a fejlődésben. Ebben segít és szeretne minél többet tenni a Csodakutya Alapítvány terápiás kutyáival, és önkénteseivel. Adni egy esélyt, egy élhetőbb, szebb jövőért ezeknek a gyerekeknek is.

Forrás: Patikamagazin


 

2013.02.07.