Dokumentumaink | Támogatóink | Partnereink | KapcsolatVissza ide: Rólunk írták >>

Újra csodát tesznek Debrecenben a terápiás kutyák

Debrecen – Csodakutyák pedig vannak, sőt ahol tudnak, segítenek is az embereken. Szombaton családi délelőttön mutatják meg, mit tudnak....olvasható a cikk a dehir.hu oldalán.

Bizonyított, hogy az állatok jelenléte jótékony hatással van az emberre, s egészségügyi szempontból is nagy jelentősége van a közelségüknek. Legyen az bármilyen állat, akár hüllő, vagy akváriumban úszkáló hal, ha az ember közel kerül hozzájuk, gondoskodik róluk, akkor szinte azonnal érzi, hatással vannak rá.

Talán a legváltozatosabb és legsokfélébb funkciókra a kutyákat nevelik a szakemberek, hiszen az ember leghűségesebb társa egyebek mellett akár mentő-, bombakereső-, vagy rendőrkutyának is kitűnő, de az egészségügyben is megállják a helyüket. A segítő kutyák a mozgássérültek életét tehetik teljesebbé, sőt előre jelezhetik az epilepsziás rohamokat, továbbá a bőrrák jeleit is megérzik.

Egyre elterjedtebb az, hogy ezeket az állatokat arra is kiképzik, hogy bárki fenntartások nélkül közeledhessen hozzájuk, s ők ugyanúgy engedjék az idegeneknek, hogy simogassák őket, mint azoknak, akiket ismernek. Ők a csodakutyák, akiket azért visznek el öregek otthonába, vagy beteg gyerekekhez, hogy ezeknek az embereknek a lelkiállapotán javítsanak, hiszen a mentális betegségek sokszor még súlyosabbak is lehetnek, mint a fizikai fájdalmak. A jó közérzetet akár az is megadhatja, ha megölelik a gyerekek, a magányos emberek ezeket a kutyákat. Ezzel elterelődik a figyelmük a szomorúságról és a fájdalomról. Az ölelés és a simogatás hatására az agyban felszabaduló endorfinnak ugyanis nagy jelentősége van a jó közérzet kialakulásában, tompítja a stresszhelyzetek hatásait, ráadásul ezeknek a kutyáknak a jelenléte segít – elsősorban gyerekeknek – a tanulásban, a társas viselkedés elsajátításában és a közösségekbe való könnyebb beilleszkedésben is.

Tehát a csodakutyák sokat segíthetnek. A Debrecenben működő Csodakutya Alapítvány rendszeresen szervez terápiás találkozókat a cívisvárosban, ahol az érdeklődők láthatják az állatokat, s testközelből is megtapasztalhatják, milyen hatással vannak az emberekre.

Az alapítvány következő alkalommal családi délelőttön mutatja be különleges képességű pártfogoltjait. Április 14-én, szombaton 10-től 12 óráig a gyerekek megállás nélkül kutyázhatnak, a kiképzők megmutatják a gyerekeknek, mi mindent tanultak az állatok, simogathatják őket és megismerkedhetnek a Csodakutya-programmal is.

A rendezvényen a főszereplők természetesen a kutyák, de ezen kívül még számos más program is szórakoztatja majd az érdeklődőket: lesz kézműves játszóház, arcfestés, fotókiállítás és vásár is.
A csodakutyás családi délelőttöt a Nagysándor József Általános Iskolában rendezik meg.

Forrás: dehir.hu

2012.04.11.