Dokumentumaink | Támogatóink | Partnereink | KapcsolatVissza ide: Rólunk írták >>

Segítő terápia kutyákkal

Az, hogy az állatok közelsége pozitív hatással van ránk, emberekre, már igen régen bizonyított tény. Kísérletek, megfigyelések sokasága támasztja alá ezt, leírva sok-sok olyan történetet, melyben főszereplők az állatok.....

Az, hogy az állatok közelsége pozitív hatással van ránk, emberekre, már igen régen bizonyított tény. Kísérletek, megfigyelések sokasága támasztja alá ezt, leírva sok-sok olyan történetet, melyben főszereplők az állatok.....

A terápiás hatás megfigyelhető például egy akvárium és a benne élő halak puszta jelenléténél is, nem beszélve a róluk való gondoskodás, törődés egyéb hasznos hatásairól. Nincs ez másként az emlősállatokkal sem. Ezért is alkalmazzák egyre inkább az állatokat terápiás célra is.

Az állatasszisztált terápiák fajtáit megkülönböztetjük a terápiás állat fajtája szerint is.
Tudjuk, hogy delfinek, lovak, kutyák, nyulak, más emlősök és esetenként hüllők terápiás állatként vesznek részt a gyógyításban, fejlesztésben.

A kutya a terápiákon való jelenlétével és aktív közreműködésével sokoldalú hatást gyakorol a gyermekek és felnőttek egész személyiségére. Mint személyiségfejlesztő tényező hatással van a gyermekek szociális-, érzelmi-, értelmi-, akarati képességének fejlődésére. A kutyával rendszeresen kapcsolatot tartó gyermekek konfliktuskezelési képessége jobb, mint társaiké, s empatikus készségük is javul. A kutyával való kapcsolat elősegíti a társas kapcsolatok kialakulását, csökkenti a hospitalizációt, javítja az egyén önértékelését.

A kutya motiváló erő, akinek a közreműködésével a különböző feladatok elvégzése egyfajta szórakozás, fejlesztő kikapcsolódás. A kutya segítséget nyújt a pszichoterápiában résztvevő egyénnek, oly módon, hogy áthidalja a kommunikációs szakadékot a terápiát végző szakember és az egyén között. A kutya elősegíti a gyermekek figyelemkoncentrációját az elvégzendő feladatra, így a jobban és tartósan figyelő, tanulásra, cselekvésre jobban motivált gyermekek nagyobb előrehaladást érnek el a képességfejlődés terén.

A kutyás terápián a természetes mozgások elsajátításával javul a terápiában résztvevő gyermekek mozgásállapota, kommunikációs készsége, értelmi képessége. A kutyával együtt töltött idő fokozza a sérült gyermek kommunikáció és beszédfejlődését, mely megnyilvánulhat a kontaktusteremtésben, a kommunikációban is. A kutya közelsége a szükséges támogatást nyújtja a hiányos képességek, adottságok kibontakozásához a fejlesztésben.

A cikk elérhető itt

2009. 06. 21.