Dokumentumaink | Támogatóink | Partnereink | KapcsolatVissza ide: Rólunk írták >>

Csodakutyák bevetésen

Szeptembertől több debreceni intézményben is kutyák segítségével gyógyulnak a beteg gyermekek. A terápiás foglalkozásban részt vevő négylábúakat mutatták be a szülőknek szombaton a Csodakutya Családi Napon.

Döme csak ugat, de nem harap. Sőt, ő a beteg gyerekek egyik legjobb barátja és gyógyítója is. Anna évek óta részt vesz a kutyás terápián, azóta sokat javult az állapota. Mára félelem nélkül teremt kontaktust és a mozgáskoordinációja is sokat javult. A kislány szülei szerint ez a speciálisan kiképzett állatoknak köszönhető.

- Úgy viszonyul az állatokhoz is, az a szeretet, ami belőle jön, ez kézzel fogható, és ezt a kapcsolatot, ezt a fejlődést a kapcsolatokban át tudja az emberekre is vonatkoztatni – magyarázta Uzonyi Péter.

A Csodakutya Alapítvány tavaly szeptember óta heti 1-2 alkalommal tart kiscsoportos foglalkozásokat a város több intézményében. A pályázati pénzből megvalósult programban a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Intézmény, a Honvéd utcai Bölcsőde és a Kemény Zsigmond utcai Óvoda vesz részt. A szombati családi napon a szülőkkel ismertették meg a terápia lényegét.

- Szeretnénk nyílván az alapítvány ismertségét is növelni, de elsősorban a kutyaterápiát szeretnénk az emberekkel megismertetni, hogy a szülők ne csak hallomásból és a gyerekek elmeséléséből tudják hogy például Döme milyen ügyes és okos kutyus – mondta el Fábiánné Mile Alíz, a Csodakutya Alapítvány elnöke.

Dömén kívül a gyerekek másik két kedvence Goldi és Arni segíti az alapítvány tagjainak munkáját. Ők hárman az autista, a halmozottan sérült, a tanulásban vagy értelmileg akadályozott gyerekek fejlődését segítik. A program május végéig tart.

A cikk elérhető itt

2010. szeptember